Monday, August 3, 2009

Program "LAB Profile" Berlin Germany


Catatan Perjalanan LAB Profile

3hb Ogos 2009
Hotel Avendi, Postdam Berlin

Dari Shah Alam. Singgah diAmsterdam Schipol Airport. . Sampai diBerlin Tegel Airport. Akhirnya kePostdam Hotel Avendi.

Satu perjalanan yang jauh. Agak memenatkan. Tetapi menyeronokkan. Bermacam perkara menarik berlaku.

Tempat duduh F yang tersepit ditengah-tengah anatara lima orang Belanda. Beg lebih berat sewaktu check-in penerbangan KLM diAmsterdam Schipol Airport . Barangan terpaksa diubah beg untuk meringannkannya. Sewaktu peperiksaan keselematan botol cili sos Lingham (yang menjadi kegemaran) dirampas. Syukur kerana makanan bertin diberikan kembali apabila penyelia keselematan melepaskkannya setelah puas menjelaskkannya.

Dari Tegel Aiport menaiki bas menuju kebandar Berlin perhentian Zoological Garden. Peta yang diberikan berbehasa German. Membuka semua deria dengan sepenuhnya kerana rasa tak pasti.

Sewaktu tutun dari bas dengan 2 beg besar dan satu beg galas arah tuju tidak diketahui. Lantas menggunakan prinsip satu amalan kehidupan saya. Bertanya! Ternampak seseorang Asia macam Cina dan bertanya boleh cakap Inggeris atau tidak. Yes, katanya.

Untuk bina rapport tanya dia asal dari mana. Malaysia, katanya. Wow! Terpegun ditengah bandar Berlin terjumpa orang berasal dari Malaysia. Mungkin hukum sibernatuk sedang beroperasi. Lalu memberitahunya saya orang Malaysia.

Oleh kerana penampilannya saya bertanya adakah dia orang Cina. Bukan, katanya. Dia orang Melayu. Dia tidak lagi berapa fasih bahasa Melayu ekrana sudah terlalu lama meninggalkan Malaysia. Ibunya dari kedah. Bapa tirinya berbangsa Inggeris seorang pelombong bijih timah yang kemudian berpindah ke Afrika Selatan.

Kemudian menuju Postdan dengan keretapi. Mendapatkan penerangan untk teksi menjadi masalah. Dia suruh naik keretapi lagi menuju hotel. Saya kurang faham. Akhirnya keluar dari stesen dan dapatkan teksi keHotel. Check-in mudah kerana nama sudah tersedia. Oleh kerana lapar perkara utama ialah makan maggi dengan serunding ayam dan sambal ikan bilis.

Sedap? Lebih dari sedap tentunya dalam keadaan begitu.

Satu perjalanan yang menarik. Petang ada pertemuan ’cocktail yang saya hadiri dengan trainer dan peserta lain. Itu cerita lain.

No comments: